Campus Sint-Jan Berchmans

Leven op SJB

Ieper

In Flanders fields the poppies blow, between the crosses, row on row.

Meer dan honderd jaar geleden nam een granaat het leven van een goede vriend van John McCrae. Tot op vandaag vormt het gedicht In Flanders Fields één van de meest beklijvende herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog.

Elk schooljaar trekken de eerstejaars op tweedaagse naar de Westhoek. In Flanders Fields lopen ze letterlijk in de voetsporen van de talloze jonge soldaten die sneuvelden tijdens de horror van de Eerste Wereldoorlog.

Westhoek Ieper met SJB Mol
Educatief reservaat bij SJB Mol

Educatieve tuin

In onze educatieve tuin leren leerlingen ten midden van de natuur, met respect voor de natuur en over de natuur.
De verschillende natuurlijke landschapstypes en biotopen bieden een schat aan mogelijkheden om op natuurexploratie te trekken in de lessen biologie. Met daarnaast ook openluchtklassen en een wiglo maken ook andere vakken gretig gebruik van inspirerende natuuromgeving voor hun lessen.

Samen met een geëngageerde groep vrijwilligers zorgen onze leerkrachten en leerlingen ervoor dat dit groene pareltje op een ecologische manier onderhouden en gebruikt wordt.

Ondernemend leren

Van oktober tot mei verwelkomen de leerlingen van 7 Retail je graag in hun leeronderneming.
Als rasondernemers in spe stampen ze elk jaar, in samenwerking met UNIZO, een eigen pop-up-shop uit de grond. Ze zorgen voor een stevig businessplan, de vormgeving, maken afspraken met leveranciers, voeren de boekhouding en lanceren reclamecampagnes. Klanten van binnen en buiten de school vinden zo hun weg naar hun leeronderneming.
Als specialist-winkelmedewerker in opleiding staan onze leerlingen in voor de vormgeving van de winkel en de etalage. Ook de boekhouding van de leeronderneming wordt door hen gevoerd.

ondernemend leren bij SJB Mol
schoolreizen bij SBJ Mol

Laatstejaarsreizen

Met de stap naar het hoger onderwijs of de arbeidsmarkt in het verschiet trekken onze laatstejaarsleerlingen er, vlak voor de paasvakantie, samen op uit op laatstejaarsreis.
Onze leerlingen ASO maken een rondreis doorheen Italië. Begeleid en gegidst door eigen leerkrachten doen ze zich te goed aan al het moois dat de Italiaanse cultuur en natuur te bieden heeft.

Onze leerlingen TSO en BSO trekken naar Kroatië. Lieflijke authentieke kustdorpen, beschutte baaien en natuurpracht. Kroatië heeft het allemaal.

Leerlingenraden

Leerlingen laten hun stem horen om in overleg met directie en leerkrachtenteam van ’t college een nog betere school te maken. We inspireren elkaar en gaan samen aan de slag.

Tijdens pauzemomenten of na de schooluren organiseren de leerlingen van onze leerlingenraden samen met enkele enthousiaste leerkrachten allerhande sociale, sportieve, culturele, of muzikale activiteiten. Een complimentenweek, een Kubb-tornooi, een filmavond of een festival op de speelplaats … Misschien heb jij nog een leuk idee om samen met ons het leven op SJB meer pit te geven.

Leerlingenraden op SJB Mol
beweeg en leef bij SJB Mol

Sport op SJB

Tijdens de middagpauze kan je je sportief uitleven op ’t college.

Voetballen of basketten op de speelplaats, een dansinitiatie in de sporthal, tafeltennissen in de polyvalante zaal … Top-ideeën voor een gezonde en sportieve middagpauze.
Ons gemotiveerd team sport-leerkrachten organiseert samen met onze Sportraad ook een middagsport-competitie. Klassen uit dezelfde graad nemen het tegen elkaar op. Inzet en fair play vormen de basis.

Is denksport meer je ding? Dan is een potje school-schaken misschien wel iets voor jou.